En fabrik og en by

- om Zincks fabrikker og Godthåb 

af Peter Jørgensen
Bogen er pt. udsolgt

hammerværk bog forside
"En fabrik og en by" er den første samlede fremstilling af Zincks fabrikkers udvikling fra en landsbysmedje til en landskendt industrivirksomhed med 120 ansatte og med eksport til flere lande
Bogen er skrevet af Lokalhistorisk Forenings mangeårige formand Peter Jørgensen og udgivet i et samarbejde mellem Lokalhistorisk forening og Godthåb Hammerværk.
 
Køb bogen
 

Godthaab Hammerværks historie er et illustrativt eksempel på udviklingen fra håndværket i en lille landsbysmedje til industri. En udviklingshistorie, der strækker sig fra 1844-2007.

Omkring fabrikken – og som følge af den – opstod der et helt nyt bysamfund med boliger, sociale fællesskaber og institutioner til bysamfundets beboere. Bogen er derfor tillige beretningen om det bysamfund, der udviklede sig og om samspillet mellem fabrikken og den unge arbejderlandsby.

Historien om Zincks fabrikker starter i Sejlflod, hvor Christian Zinck var landsbysmed. Men da papirfabrikken "Godthåb" i 1855 måtte lukke overtog Christian Zinck bygningerne og startede sammen med sønnen Niels Godthåb Hammerværk i 1858. Henover årene og de svære tider i 1864, under første og anden verdenskrig udviklede fabrikken sig til den i 1985 blev fusioneret med Lysbro og senere overtaget af det finske Fiskars. I 2007 stoppede den sidste produktion i Godthåb.

Sideløbende med udviklingen af fabrikken og aktivt støttet af Zinck famiilien voksede Godthåb fra at være en landsby  med omkring 25 indbyggerer omkring år 1800 til n lille selvstændig by med over 1.400 indbygger i 1990. Byen fik boliger, kirke, brugsforening og en række andre institutioner.

Bogen er på 101 sider 
0
0
0
s2sdefault